Veiligheid staat voorop, altijd!

 

Veilig gebruik van essentiële oliën
Ik heb diverse leveranciers en aanbieders van oliën uitgeprobeerd. Een aantal merken ontloopt elkaar niet veel, ligt er aan wat je persoonlijke voorkeur is. Let er goed op dat olie veilig in gebruik voor het hele gezin is. Staan er allemaal waarschuwingstekens op het etiket, laat die olie dan staan. Koop liever een wat duurdere.
Bv: Pure rozenolie is duur, kom je het voor een spotprijs tegen kun je ervan uit gaan het geen natuurlijk e/o sterk verdunde olie is bv 5%.
Er zijn een aantal veiligheidsrichtlijnen, die je bij het gebruik van essentiële oliën en producten op basis van essentiële oliën moet op volgen. Ga niet zelf rommelen, maar volg cursussen-workshops-opleidingen. Laat je goed informeren!


Gebruik de essentiële olie altijd zoals geadviseerd
Als bij plaatselijk gebruik van essentiële olie op je huid roodheid en irritatie optreedt, verdun de olie op die plek dan onmiddellijk met gefractioneerde kokosnoot olie of met een andere zuivere plantaardige olie zoals olijfolie. 
Essentiële oliën mogen nooit worden toegepast in de ogen en/of in de gehoorgangen. Als er per ongeluk toch direct contact met de ogen plaatsvindt, verdun de olie dan meteen met gefractioneerde kokosnoot olie of een andere zuivere plantaardige olie. Verdun de olie NOOIT met water, want daardoor verergeren de klachten juist. Water en olie mengen namelijk niet met elkaar. 

Als jij of je kind meer dan 5 ml van een essentiële olie binnengekregen heeft van een essentiële olie die niet geschikt is voor consumptie, neem dan contact op met je huisarts.
Wanneer je essentiële oliën toepast bij kinderen, breng dan eerst een kleine hoeveelheid olie aan om de gevoeligheid te testen van zowel de huid als van overige sensitiviteit. Breng geen essentiële oliën aan op de hand van je kind. Zo voorkomt je dat je kind de olie naar de ogen en de mond verspreidt. 
Bent je zwanger of sta je onder behandeling bij een arts/specialist? Raadpleeg dan altijd je arts voordat je gebruikmaakt van essentiële oliën. 
Als je borstvoeding geeft gebruik dan de pepermunt in ieder geval niet, omdat deze olie invloed heeft op de melkproductie.

 

Baby’s en kinderen:

Vuistregel is om 1 eetlepel draagolie met één druppel essentiële olie te verdunnen. Er zijn verdun schema's per leeftijd van kinderen. Gebruik bij baby’s de sterk verdunde olie onder de voetjes en trek altijd een sokje aan om te voorkomen dat de voet in de mond wordt gedaan en zo de olie wordt ingeslikt. Inwendig gebruik van essentiële oliën is pas vanaf 6 jaar. 
Wanneer je essentiële oliën toepast bij kinderen, breng dan eerst een kleine hoeveelheid olie aan om de gevoeligheid te testen van zowel de huid als ook van overige overgevoeligheden.
Breng geen essentiële oliën aan op de hand van je kind. Zo voorkom je dat je kind de olie naar de ogen en de mond verspreidt.

 

Hete oliën:
Zoals Oregano, Cinnamon (kaneel), Cassia (kaneel), Thyme (tijm) en Clove (kruidnage) moeten voor gebruik altijd sterk worden verdund. Peppermint is sterk verkoelend en is daarom ook beter verdund met draagolie te gebruiken.