Hoe gebruikt je essentiële oliën?

Essentiële oliën zijn eenvoudig in gebruik en brengen tegelijkertijd diepgaande levens veranderende resultaten teweeg. Afhankelijk van de essentiële olie en het (therapeutische) doel, zijn de volgende toepassingen mogelijk:

 

Aromatisch:

Geur heeft invloed op uw lichaam en emoties. Het stimuleert uw hormonen en beïnvloedt de stofwisseling. Aromatherapie is gebaseerd op de voorspelbare reactie van het menselijk lichaam, in het bijzonder op specifieke zintuiglijke prikkels.

Suggesties voor aromatisch gebruik:

 • Inhaleer de olie via een diffuser (hoeveelheid druppels verschilt per olie, diffuser en persoonlijke voorkeur)
 • Inhaleer de olie via je handen door een druppel olie in je handpalmen te wrijven en er een kommetje van te maken.
 • Doe een druppel olie op je kussen voor het slapen gaan.

Voordelen van aromatisch gebruik:

 • Zuivert de lucht van ongewenste geuren en ziektekiemen
 • Opent de luchtwegen
 • Heeft een positieve invloed op je stemming, bijvoorbeeld bij boosheid, somberheid of onrust

Voor het verdampen van essentiële oliën kun je het beste goede ultrasone aroma diffuser gebruiken, deze zorgt ervoor dat de chemische structuur van de essentiële olie behouden blijft. Hierdoor ben je zeker van de effectiviteit van de olie. Bij verwarmen met vuur verbrand de olie e/o de olie vlam vatten als het te heet wordt. 

Topisch: direct aanbrengen op de huid

De 100% natuurlijke essentiële oliën zijn veilig voor de huid. Als je essentiële olie plaatselijk op de huid aanbrengt, ervaar je vrijwel direct de voordelen hiervan. Vanwege hun herstellende, kalmerende en desinfecterende eigenschappen worden essentiële oliën veel gebruikt bij massage- en schoonheidsbehandelingen.

Suggesties voor uitwendig gebruik:

 • Breng de olie aan op het hoofd, de voeten, achter de oren, nek, op de borst en /of rug.
 • Breng de olie direct op het probleemgebied aan.
 • Breng 1-2 druppels olie op de desbetreffende plek aan en wrijf deze zachtjes in om de circulatie en absorptie te bevorderen.
 • Wrijf 1-2 druppels olie in de voetzolen. De poriën van de voetzolen zijn groter dan andere poriën, waardoor absorptie heel snel gaat. De olie dringt binnen 30 seconden in de bloedbaan en heeft een effect op het hele lichaam.

Inwendig gebruik

Essentiële oliën kun je ook als voedingssupplementen gebruiken om zo je gezondheid te ondersteunen. Inwendig gebruik van essentiële oliën is specifiek en alleen mogelijk wanneer je er 100% zeker van bent dat de essentiële olie 100% natuurlijk is zonder enige toevoeging.

Suggesties voor inwendig gebruik:

 • Doe 1-2 druppels olie onder je tong en laat even inwerken.
 • Voeg ’s morgens 1-2 druppels olie aan een glas lauw water toe en drink op.
 • Mix een paar druppels olie met honing of melk en neem in.
 • Doe een paar druppels olie in een lege plantaardige gel capsule (te koop in natuurwinkels of apotheken) en neem deze in als een pil.
 • Een druppel op je duim en druk het tegen je gehemelte aan

Niet alle essentiële oliën zijn geschikt voor inwendig gebruik. Check altijd het etiket voordat je een essentiële olie inneemt. (‘For dietary use’ of “supplement” betekent dat de olie ingenomen kunnen worden.)

 

Wanneer gebruik je welke toepassingsmethode?

Ieder persoon is anders. En elk mens reageert op een andere manier. Wat voor de een tot ziekte kan leiden is voor de ander geen probleem. Met essentiële oliën is het net zo; wat bij de ene werkt, doet bij de ander misschien helemaal niets. Daarom is het belangrijk om per persoon te bekijken wat het lichaam nodig heeft om te herstellen of genezen. Het gaat niet alleen om de keuze van de olie, maar ook om het moment van gebruik en om de toepassingsvorm. Er zijn meerdere combinaties van oliën geschikt voor elk probleem of aandoening. Er is niet één juiste manier, er zijn meerdere mogelijkheden!

 

Overige toepassingen
Essentiële oliën zijn niet alleen geschikt voor persoonlijk gebruik. Ze zijn ook heel goed toe te passen in het huishouden. Zo kunt u ze bijvoorbeeld ook gebruiken voor het reinigen van het wasgoed of voor het milieuvriendelijk schoonmaken van elk oppervlak in je huis.Gebruik de essentiële olie altijd zoals geadviseerd.